In de regio Doetinchem verzorgt Prachttekst typecursussen voor kinderen, scholieren en volwassenen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de methode van Gigakids.

Typecursus voor kinderen en scholieren

Blind typen met tien vingers kun je leren in 12 weken! Deze typecursus is vooral ontwikkeld voor kinderen van 10 tot ongeveer 14 jaar. Je oefent met leuke teksten, onder andere van bekende kinderboekenschrijvers.
Voordelen:
– de leukste typecursus voor kinderen.
– persoonlijke begeleiding.
– online oefenen, thuis en begeleid.
– kleine groepjes.
– leuke spelletjes.
– voordelige prijs.
– examen met diploma.
– ontwikkeld door Gigakids.
– gegeven door Prachttekst.

Blind leren typen, waarom zou je?

Als je met tien vingers blind kunt typen, heeft dat veel voordelen. Het kost minder tijd als je niet steeds naar je toetsenbord moet kijken om te zien waar de letters zitten. Als je je huiswerk voor school snel kunt typen, hou je meer tijd over voor andere leuke dingen!
Bovendien kun je je aandacht beter bij de tekst houden. Met tien vingers typen gaat automatisch; je begrijpt veel beter wat je typt.
Als je goed leert typen, krijg je niet zo snel nekklachten. Je hoeft je hoofd niet steeds op en neer te bewegen van je scherm naar je toetsenbord en weer terug. Ook je houding en de stand van je handen zijn belangrijk om goed aan te leren.
Als je snel en goed kunt typen is dat niet alleen voor school handig. Als je later een baan hebt, vindt je baas het fijn dat jij snel kan typen!

Typeles op school

Kinderen werken tegenwoordig steeds meer met de computer, ook op school. Als ze dan goed en snel kunnen typen, is dat heel handig. Van snel typen heb je je hele leven veel plezier!
Als de school typelessen aanbiedt als naschoolse cursus, is dat voor school, kind en ouders erg waardevol. Voor alle partijen heeft dit veel voordelen:
– de typecursus is op school, dus dat is makkelijk voor de kinderen.
– de kinderen kennen elkaar en zullen elkaar stimuleren (‘hoeveel aanslagen haal jij?, ‘bij welke les of oefening ben jij?’)
– er zijn kleine groepjes, waardoor kinderen persoonlijk aandacht krijgen.
– er wordt op de houding gelet.
– de cursus is relatief goedkoop.
– het programmaen de oefenteksten zijn gericht op kinderen.
– de kinderen leren spelenderwijs. Ze typen niet alleen teksten, maar leren ook via leuke spelletjes.
– de kinderen leren alleen blind typen, dus geen briefindelingen en dergelijke die ze waarschijnlijk toch niet gebruiken.
– de cursus duurt 12 weken, plus examen, dat voor kinderen goed te overzien is.
– het aantal aanslagen en fouten wordt steeds bijgehouden.
– goed en snel kunnen typen wordt steeds belangrijker door het computergebruik, ook voor school.
– met een typecursus op school geeft de school een extra service aan de kinderen.
– leren typen zien veel ouders als bijzonder belangrijk.
Voor de ouders is typeles voor hun kind op deze manier erg aantrekkelijk. Ze hoeven hun kind niet erg achter de broek te zitten dat het gaat typen. De kinderen weten dat ze gecontroleerd worden tijdens de les en wat ze thuis doen. Bovendien worden ze gestimuleerd door hun klasgenootjes.
In principe is er elke week een les van 45 tot 60 minuten. Daarnaast is het aanbevolen dat de kinderen elke dag ongeveer 15 minuten thuis oefenen.

Typecursus voor volwassenen

Blind typen met tien vingers kun je leren in 12 weken! Deze typecursus is speciaal ontwikkeld voorvolwassenen.
Voordelen:
– de leukste typecursus voor volwassenen.
– persoonlijke begeleiding.
– online oefenen, thuis en begeleid.
– kleine groepen.
– voordelige prijs.
– examen met diploma.
– ontwikkeld door Typetrainer.
– gegeven door Prachttekst

Leren typen voor volwassenen

  • Tijd besparen.Bijna iedereen gebruikt de computer tegenwoordig, voor studie of voor werk, voor e-mailen, chatten of twitteren. Daarom is het voor iedereen belangrijk dat je snel en goed kunt typen. Het bespaart je veel tijd. E-mails, brieven en rapporten gaat straks veel sneller en beter. Je houdt meer tijd over voor andere leuke dingen. Bovendien is het voor een bedrijf belangrijk dat je kunt zeggen dat je goed kunt typen met tien vingers, dat scheelt een hoop tijd (en geld). Dus ook als je op zoek bent naar een baan is het een voordeel dast je snel kunt typen.
  • Efficiënter werken.Behalve sneller typen kun je je aandacht ook beter bij de tekst houden. Je hoeft je dan niet te richten op het zoeken en typen van de letters.
  • Nekklachten en RSI voorkomen.Kun je blind typen, dan hoef je ook niet steeds naar beneden te kijken naar je toetsenbord. Daardoor kun je nek- en rugklachten voorkomen. Doordat je ontspannen werkt, vermindert de stress en daarmee ook de kans op RSI.
  • Typetrainer.Met dit programma leer je op een snelle en leuke manier typen. In twaalf lessen leer je met tien vingers te typen. Na elke oefening zie je je resultaten: hoeveel aanslagen per minuut en hoeveel fouten je hebt gemaakt. Heb je een oefening goed gedaan, dan mag je doorgaan met de volgende. Naast de lessen zijn er spellen waarmee je de oefeningen kunt afwisselen. Ook kun je daarmee de letters die je lastig vindt, extra oefenen.
  • Persoonlijke begeleiding.Blind typen gaat niet zo maar. Het is nodig om vaak en regelmatig te oefenen. Je moet automatisch de letters kunnen vinden, zonder erbij na te denken. Regelmatig oefenen is belangrijk. Prachtkat begeleidt de cursist persoonlijk.
  • Beginnen.De eerste stap is de belangrijkste. Leer sneller en beter typen en je hebt er je leven lang plezier van!

Gigakids

Het typprogramma Gigakids is opgezet door Judith van Lohuizen. Zij is in 2005 begonnen met typeles geven op de school van haar kinderen. Waarom? Als een kind goed leert typen, heeft het daar de rest van zijn leven plezier van. Het is sneller, heeft een voorsprong op school en dit geeft zelfvertrouwen.
Ze ging typeles geven met een boek, maar dat was niet ideaal. Daarom is ze gaan zoeken naar betere methoden. Nu, na een aantal jaren, is Gigakids een uniek internetprogramma. Gigakids is erg succesvol en is enorm gegroeid. Door heel Nederland wordt op diverse locaties met Gigakids lesgegeven.
Judith heeft naast een kinderprogramma ook Typetrainer opgezet. Dit is een typeprogramma speciaal voor volwassenen.
Klik op de links hieronder om beide site te bekijken.
Gigakids Typetrainer

Dyslexie

Heb je dyslexie? Dan is het extra handig om goed te kunnen typen. Je hoeft immers niet meer te schrijven en je kunt altijd de spellingscontrole gebruiken! Als je dyslexie hebt, hoeft leren typen niet moeilijk voor je te zijn. Je typt letter voor letter, en in het programma typ je over woorden heen. Je hoeft niet goed te kunnen spellen.
Gigakids Xtra. Voor iedereen die het moeilijk vindt om te leren typen is er een apart programma: Gigakids Xtra. De teksten zijn dan korter, de letters zijn groter, de woorden eenvoudiger en het is wat makkelijker om naar een volgende oefening te gaan. Ook kun je de letters een kleur geven die bij de vinger past waarme je hem moet typen.
Als je het Xtra-programma volgt, leer je wel met tien vingers te typen, maar je komt niet tot het niveau van een diploma. Voor een diploma moet je zeven minuten typen en zover kom je met het Xtra-programma niet.
Wel kun je bij het Xtra-programma examen doen. Dan krijg je een certificaat als je met tien vingers kunt typen.